2012.05.02. | pumpa | Szólj hozzá! | kampány design mome

Magyar design kukák a felelős kutyatartásért

koros_benedek_csiga2.jpg

A MOME formatervező hallgatói új kutyapiszokgyűjtő kukák megvalósulásához készítettek kreatív terveket a Hegyvidéki Önkormányzat kutyapiszok-ellenes kampányában. A munkák közül a szakmai zsűri által kiválasztott meg is valósult, és mostantól a kerület 100 pontján könnyíti meg az ebtartók és a Hegyvidék lakóinak életét. Az ötletes pályaművekből nyílt kiállítás május 6-ig látogatható a MOM Park Bevásárlóközpontban.

A Hegyvidéki Önkormányzat „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” elnevezésű kampányának egyik fontos eleme volt, hogy a kerületben új, funkcionális kutyapiszokgyűjtő szemetesek kerüljenek ki az utcákra. Az egyedi kukák tervezésére a Moholy-Nagy Művészeti egyetemet kérte fel az Önkormányzat.
A feladatot a másodéves formatervező diákok végezték, a Koós Pál tanszékvezető és Püspök Balázs egyetemi adjunktus iránymutatásával. A cél egy kifejezetten csak a kutyapiszok tárolására alkalmas speciális tárolóedény tervezése volt, mely már kinézetével is sugallja a használati területet és a használat módját, illeszkedni tud a XII. kerület építészeti sajátosságaihoz, és gyártása, karbantartása, üzemeltetése is optimálisan megoldható.
 
A tervezési feladat értékelésekor a 15 hallgató közül első körben Galbács Tamás, Jelinek Dávid, Kőrös Benedek és Korossy-Khayll Bence munkáit választották ki. A következő lépcsőben ezekből kettő került a gyártókkal való egyeztetésre és a végleges tervek kidolgozására: Galbács Tamásé és Kőrös Benedeké. Végül kivitelezésre és kihelyezésre Kőrös Benedek, „Csiga” elnevezésű koncepcióját választotta ki a Hegyvidéki Tervtanács, melyben neves, Ybl- és Kossuth-díjas építészek, Budapest Város Kormányhivatala Kulturális Örökségvédelmi Iroda, valamint a Budapesti Építészkamara képviselői vettek részt.

A „Csiga” egy funkcionális kutyapiszokgyűjtő kuka. A koncepció lényege, hogy kizárólag szabályosan, zacskóval összegyűjtött kutyapiszkot lehet beledobni – így kerülve el, hogy a tároló idő előtt háztartási és vegyes hulladékkal teljen meg, illetve hogy a zsebkendővel kidobott ürülék különböző közegészségügyi problémákat vessen fel. A felhasználó a zacskót a tetőlemezen erre a célra kialakított résen vezeti be az edény bedobó nyílásába.

A MOME kiemelten fontosnak tartja a design társadalmi hatását, a vizuális kultúra jelentőségét és a formatervezésben rejlő környezettudatosságot. A projekt kapcsán ezért is külön kiemelendő a XII. kerületi Önkormányzat progresszív és innovatív gondolkodásmódja, amellyel a designt hívta segítségül egy fontos közösségi probléma megoldásához. Az eredmény rávilágít az alkalmazott művészetben rejlő komoly lehetőségekre, egyúttal bizonyítéka annak, hogy a MOME és a magyar művészetalapú tervezői kapacitás képes a szakmai kihívásokra válaszolni, és minőségi tárgyakat a megvalósításig kifejleszteni. Az önkormányzattal való hatékony és példaértékű együttműködésben egy olyan design tárgy született, amely egyszerre reagál a szakmai, kommunikációs és esztétikai problémákra.

A „Csigát” és a felkérésre beérkezett további munkákat a nagyközönség május 6-ig ingyenesen tekintheti meg a MOM Park Bevásárlóközpontban. A kiállítás célja, hogy a hazai fiatal tehetségek művein keresztül is mind többen találkozzanak a kerület problémájára kínált kreatív megoldással. A szervezők bíznak abban, hogy a munkák nem csupán a Hegyvidék polgárait, hanem további intézményeket, lakóközösségeket is inspirálnak a kulturált környezet kialakítására

A bejegyzés trackback címe:

https://dpspecial.blog.hu/api/trackback/id/tr644484054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Címkék

ajánló (1) akció (1) arculat (2) art (3) bamutató (1) bemutató (7) beton (2) bkf (1) bringa (1) buli (1) bútor (2) cég (1) Címkék (3) csomagolás (4) design (34) design 7 (1) design hét (1) díj (4) divat (21) előadás (4) építészet (5) esemény (20) fesztivál (6) film (4) flatlab (1) fotó (5) gasztro (3) grafika (1) hadik (1) ikea (1) iskola (10) kampány (1) képzés (5) képzőművészet (6) kiállítás (25) konferencia (5) krea (3) kreatív (1) lakberendezés (1) LOFFICE (1) magazin (8) maiManó (1) megnyitó (5) mome (8) műhely (4) művészet (1) otthon (1) pályázat (33) Panyi Zsuzsi (1) printa (2) program (23) projekt (8) r műhely (1) szatyor (1) tábor (1) tanfolyam (2) tech (1) termék (1) urbanisztika (1) üzlet (10) vásár (16) wamp (9) web (3) werk (4) werk akadémia (1) workshop (3) worksop (1) zene (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása