2012.06.13. | pumpa | Szólj hozzá! | design fesztivál program design 7

A Design Világnapja Magyarországon

Zuzanna Skalska.jpg

2012. június 29-én, a világ számos pontjához hasonlóan, Magyarországon is immáron ötödik alkalommal ünnepeljük meg a Design Világnapját (World Industrial Design Day). Ezen jeles esemény alkalmából a Magyar Formatervezési Tanács és a Forum Hungaricum közös meghívására a holland és egyben az európai design élet kulcsfontosságú szereplője, Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga tart előadást, amely egyben a Design Hét Budapest fesztivál bevezető eseménye. A prezentáció fókuszában a nemzetközi design trendek mellett, csatlakozva az idei designfeszt tematikájához, a Slow Design áll.

WIDD.jpgA június 29-én délelőtt 10.00-kor kezdődő előadásra a Design Terminál Erzsébet téri épületében (Budapest V. ker., Erzsébet tér 13.) kerül sor. Az előadás angol nyelvű, a szervezők magyar nyelvű tolmácsolást biztosítanak; a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet 2012. június 25-ig: mfti@hipo.gov.hu.

A lengyel származású Zuzanna Skalska 1991 óta él Hollandiában, ahol az eindhoveni Design Academy-n és a Royal Academy of Fine Art & Design-on (Den Bosch) folytatta tanulmányait. A diploma megszerzése után a Philips Designnál helyezkedett el mint a stratégia részleg trendelemzője. 2001-ben kezdett Hollandia legnagyobb design tanácsadó cégénél, a VanBerlo-nál dolgozni, ahol a mai napig a legkülönbözőbb iparágakban végez trendkutatásokat. Zuzanna éves szinten több mint 25 nemzetközi szakmai és kereskedelmi vásáron vesz részt; számos szeminárium és előadás mellett, világszerte különböző konferenciák meghívott előadója.

Zuzanna 2004 óta tagja az eindhoveni Dutch Design Week vezetőségének, illetve 2011-ben csatlakozott a Design Cooperation Brainport tanácsadó testületéhez. Mindezeken túl az Eindhoveni Műszaki Egyetem ipari formatervező tanszékének előadója, valamint szülőhazájában, Lengyelországban kezdeményezője volt egy új design akadémia, a poznani School of Form létrehozásának (2011).

Az Icsid (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 2007. június 29-én hirdette meg először a Design Világnapját. Ezen a napon világszerte együtt ünnepelnek a tervezők és a designrajongók. A nemzetközi megmozdulás célja, hogy a design jelentőségét, nem csak a szakma, hanem a nagyközönség felé is hangsúlyozza.

Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett Design Hét Budapestre 2012. szeptember 28. és október 7. között kerül sor. Az évről-évre közel 300 együttműködő partnerrel megvalósuló és 60ezer látogatót vonzó eseménysor aktuális szlogenje: Élj lassabban!. Vagyis idén a designfest fókuszában az átgondoltabb fogyasztásra ösztönző, a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság megvalósítását célul tűző Slow mozgalmak állnak. Az ebbe a körbe tartozó Slow Design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban; elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar; olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben. Új minőség létrehozására törekszik, s eközben a helyi nyersanyagokra és erőforrásokra alapoz, ezzel is erősítve a kis közösségeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://dpspecial.blog.hu/api/trackback/id/tr404585345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Címkék

ajánló (1) akció (1) arculat (2) art (3) bamutató (1) bemutató (7) beton (2) bkf (1) bringa (1) buli (1) bútor (2) cég (1) Címkék (3) csomagolás (4) design (34) design 7 (1) design hét (1) díj (4) divat (21) előadás (4) építészet (5) esemény (20) fesztivál (6) film (4) flatlab (1) fotó (5) gasztro (3) grafika (1) hadik (1) ikea (1) iskola (10) kampány (1) képzés (5) képzőművészet (6) kiállítás (25) konferencia (5) krea (3) kreatív (1) lakberendezés (1) LOFFICE (1) magazin (8) maiManó (1) megnyitó (5) mome (8) műhely (4) művészet (1) otthon (1) pályázat (33) Panyi Zsuzsi (1) printa (2) program (23) projekt (8) r műhely (1) szatyor (1) tábor (1) tanfolyam (2) tech (1) termék (1) urbanisztika (1) üzlet (10) vásár (16) wamp (9) web (3) werk (4) werk akadémia (1) workshop (3) worksop (1) zene (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása