2012.07.03. | pumpa | Szólj hozzá! | divat kiállítás printa

Nora Sarman for Printa ++ Printa basic

Printa6.jpg

Sármán Nóra a Printa számára készített kapszulakollekciót, amely az új basic darabok mellett bemutatkozott csütörtökön a Printában.

42940036_copy_2_.jpg

A Printa az első budapesti „concept store“, szertelen kísérletezés, folyamatos megújulás jellemzi. A számtalan párhuzamosan futó projektet azonban a kezdetektől összekapcsolja néhány állandó hívószó: a print, az ökodesign és a tanulás.

Printa1.jpg

Az ökodivat kifejezés hallatán itthon még sokan öncélú recycling próbálkozásokra gondolnak, amely az áramlat korai korszakát jellemezte. Mára ez a hívószó beépült a tervezés - olykor látható, olykor láthatatlan - alapértékekei közé.

Printa4.jpg

A Printa saját termékei között már korábban megjelentek ruhadarabok, a szitanyomott felületeket állítva a középpontba, melyekhez újrafelhasznált textileket és különleges biopamut alapanyagokat választottak. A Basickollekció folytatja, továbbgondolja ezt korábbi vonalat egy összetartó koncepció mentén.

Printa5.jpg

A Basic kollekció minden darabjára jellemző az egyszerűség. Mindennapi nyári viseletekről van szó, olyan apró, izgalmas fordulatokkal, mint például a finomra hangolt színátmenetek, vagy absztrakt nyomatok.Idézetszerűen, nyomokban felbukkan a Printa pólókon ikonikussá vált csatornafedél minta is – a szitanyomatok magas minősége Printa-védjegynek számít. Bár az egyik legszebb darab központi motívuma például fekete alapon fekete print, alapvetően üde nyári árnyalatok jellemzik a sorozatot, az élénk sárga és az izzó narancs.

A rendkívül gazdag Basic kollekció az öko-fashion egyik alapelvének jegyében nem szezonális kollekció. Ezek a darabok nem pusztán 2012 nyarának válhatnak részévé, hanem éveken át szeretnének jövőbeli viselőik társává válni, a fenntarthatóság elvével nem igazán fér össze a félévente lecserélt ruhatár. Persze, a kollekció évről évre kap majd egy határozott upliftinget, ezúttal például Sármán Nóra Printa számára tervezett sorozatával egészült ki.

PrintaR.jpg

A Nora Sarman for Printa kollekció különleges szimbiózis, a tervezőt foglalkoztató aktuális gondolatok ugyanis éppen abba az irányba mutatnak, amelyek az ökodivatot új megvilágításban mutatják a hazai színtéren. Az egykori függönycsipkék, farmertöredékek finoman utalnak a textilek előző életére. A kollekció ígéretes hívószavai: csipke-remix, trash, neo-patchwork, emlékmorzsák – a tervező egykor teljesen más funkciót ellátó textileket hoz helyzetbe. Sármán Nóra lenyűgöző csipkeruháihoz képest ezúttal jóval egyszerűbb, hétközapibb darabokra számíthatunk, de most is sok meglepetéssel szolgál, ahogyan tőle elvárható.

A kollekciók kísérői Ternovszky ZitaPrinta számára készített ékszerei, melyek zsinórokból és minimalista fonatokból indulnak ki. A összekapaszkodó zsinórok szűkszavú, ismétlődő textúrája különleges ellentétet alkot a fényes karabínerekkel és kapcsokkal, melyek olykor önálló életre kelve alkotnak láncolatot az ékszerekben. Az öko-design itt is visszaköszön olyan formában, hogy a tervező olykor talált tárgyakat sző kompozícióiba, például antik kulcslyukat vagy kulcsot. Meglepő, már-már erotikus darabok a teljes testen átívelő ékszerek.

Az újjáélesztett régi textilekkel és talált tárgyakkal operáló együttesek olyan fotós kooperációt kívántak, amely képes megjeleníteni az újrafelfedezés örömét. Így esett a választás a fiatal tehetségre, Kóti Rékára, aki jelenleg analóg technikákkal kísérletezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://dpspecial.blog.hu/api/trackback/id/tr344625565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Címkék

ajánló (1) akció (1) arculat (2) art (3) bamutató (1) bemutató (7) beton (2) bkf (1) bringa (1) buli (1) bútor (2) cég (1) Címkék (3) csomagolás (4) design (34) design 7 (1) design hét (1) díj (4) divat (21) előadás (4) építészet (5) esemény (20) fesztivál (6) film (4) flatlab (1) fotó (5) gasztro (3) grafika (1) hadik (1) ikea (1) iskola (10) kampány (1) képzés (5) képzőművészet (6) kiállítás (25) konferencia (5) krea (3) kreatív (1) lakberendezés (1) LOFFICE (1) magazin (8) maiManó (1) megnyitó (5) mome (8) műhely (4) művészet (1) otthon (1) pályázat (33) Panyi Zsuzsi (1) printa (2) program (23) projekt (8) r műhely (1) szatyor (1) tábor (1) tanfolyam (2) tech (1) termék (1) urbanisztika (1) üzlet (10) vásár (16) wamp (9) web (3) werk (4) werk akadémia (1) workshop (3) worksop (1) zene (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása