2012.05.02. | pumpa | Szólj hozzá! | design pályázat projekt

Szociálisan érzékeny, kreatív, magyar: Hello Wood

1_1366.jpg

Idén is folytatódik a Hello Wood kreatív-, szakmai-, társadalmi esemény, amelynek üzenete egyre több fiatal alkotót mozgósít. Művészek, designerek és gondolkodók egy csoportja az utóbbi évek gazdasági-társadalmi változásait figyelemmel kísérve egyre inkább úgy érzi, nem lehet passzívan figyelni, hogy az országban élő emberek többsége milyen szerény körülmények között él.

Felelős alkotóként nem lehet a kényelem buborékjában kizárólag a városi elitnek alkotni. A Hello Woodban résztvevő fiatal tervezők, fotósok, filmesek, elméleti szakemberek és közgazdászok azt a modellt keresik, amelyben a tudás és az alkotóerő kohéziós szerepet tölthet be köztük és a társadalom kevésbé kivételezett vagy kifejezetten hátrányos helyzetű közösségei között. 2012-ben olyan szervezetek kapcsolódtak be a szervezésbe a MOME line - design műhely mellé mint a dráma-pedagógiában és szociális színházi projektekben jártas Krétakör vagy a szociális építészettel foglalkozó Reflekt Stúdió, a tanácsadói testületben pedig szerepet vállalt Gerendai Károly (Sziget), Halasi Rita Mária (Design Hét Budapest), Leena Pasanen (Finnagora), Árvai Kriszti (Holland Nagykövetség), Martinkó József (Trendguide) és Ráday Dávid (Proud). A szervezők a napokban teszik közzé a júliusi alkotótáborra vonatkozó, egyetemistáknak szóló pályázati felhívást.

Egy elmélet szerint a kreatív ipar által létrehozott termékek és szellemi alkotások 90%-a lakosság 10%-nak készül, főként a városi elitnek. A Hello Wood idén arra tesz kísérletet, hogy a résztvevők kreativitásukat kis közösségek hasznára fordítsák, a megszokott designesztétikát megőrizve. Az idei szlogen: Hello Wood hívja hőseit! „Hősök alatt azokat a helyi vezetőket, civil szervezeteket, fiatalokat értjük, akik készek tenni azért, hogy a szerényebb helyzetű közösségekben javuljanak a körülmények. Mindezt saját kulturális eszközeinkkel próbáljuk segíteni, a közös munka, a tenni akarás, a tettre készség, az egymásra figyelés erejével.” - mondja Pozsár Péter, a Hello Wood kurátora, a Reflekt Stúdió építésze, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. Idén a társadalmi felelősségvállalás táplálja a kreativitást és az alkotási kedvet, amelyben továbbra is meghatározó szerepet tölt be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által képviselt integratív esztétikai megközelítés és a workshop-vezető alkotók és szakemberek látásmódja. A Hello Wood idén is alkotótáborban teljesedik ki, amelyet ünneplés és fesztivál követ.

Az alkotótáborra július második felében kerül majd sor a Dédestapolcsány közelében lévő Bánvölgye Táborban. Szokás szerint minden workshopon vegyes csapatokban vesznek részt a különböző egyetemekről érkező diákok, egy-egy, a szakmájában kiemelkedő, elismert csapatvezető-mentor irányításával. Bakos Maxim, a Hello Wood igazgatója, MOME line – design műhely vezetője így fogalmaz: „A kreativitást úgy értelmezzük mint a korábban össze nem függő struktúrák kombinációját. Már a legelső Hello Woodnál megfogant az a gondolat, hogy a kreativitás egyik kulcsa, ha különböző hátterű alkotók dolgoznak együtt. Arra törekszünk, hogy a magyar kreatív ipar legszínesebb, legérdekesebb képviselői csatlakozzanak.” 2012-ben számos új workshopot indítanak a szervezők. A tavalyi fa-építészeti, film és tipográfiai műhelyek mellett a Medence Csoport upcycling workshopja, a MOME EcoLab formatervezés műhelye, továbbá tájépítészet, fotó, animáció, irodalom, új média, társadalomtudományi és üzleti modellezés műhelyek gazdagítják az alkotótábort. Csakúgy mint 2011-ben, a Hello Wood tábort az „utánpótlást” nevelő DEMO Tábor előzi meg, Huszár András építész irányításával, amelyre 9-14 éves gyerekeket várnak egészség-tudatos és kreatív foglalkozásokkal.

Az alkotótábor workshopjainak előkészítése már elkezdődött. Folyamatban van azoknak a településeknek és közösségeknek a kiválasztása, amelyek szükségleteikkel meghatározzák az alkotások gyakorlati célját. Az alkotások egy része kifejezetten hátrányos helyzetű közösségek számára készül majd. Ezeknek a közösségeknek a kiválasztásában a Hello Wood szervezői olyan civil szervezetek segítségét kérték mint például a Romaversitas vagy Berki Judit bátorterenyei szociális missziója. Még folynak a tárgyalások a pontos részleteket illetően, de az már biztos, hogy a MOME EcoLab a bódvalenkei közösséggel dolgozik majd együtt, hogy olyan kreációkat hozzon létre, amelyek bevételi forrásokhoz segítik a helyieket. Az alkotások egy másik része a Hello Wood alkotótábor környékén elhelyezkedő, Heves és Borsod megye határán lévő települések részére készül; a konkrét települések a Hello Wood társadalomtudományi műhelyének és helyi vezetőknek a segítségével kerülnek kiválasztásra. Ezek az alkotások kulturális vagy közösségi funkciót töltenek majd be a helyi lakosok életében.

Fontos eleme a táron túlra is eljutott a Hello Wood híre, és kolozsvári, bukaresti és temesvári egyetemek csatlakoztak a 8 magyar egyetem mellé. Már az első évtől kezdve felbukkantak az alkotások a külföldi sajtóban, nemrég a Goethe Intézet által szervezett frankfurti Making Heimat konferencián tartottak róla előadást. Mi sem bizonyítja jobban a HHello Wood sikerének, hogy úgy tekinthetünk rá mint “magyar specialitásra”, amely lokális problémákra reflektál, helyi szakemberek irányításával, de mindeközben a nemzetközi szakma figyelmét is élvezi. 2011-ben már haello Wood nemzetközi létjogosultságát, mint az hogy pár napja Cameron Sincliar az Architecture for Humanity világhírű társalapítója bíztató üzenetet küldött a szervezőknek. A Hello Woodban csoportvezetőként résztvevő, nemzetközileg elismert szakemberek is viszik a kezdeményezés hírét: már harmadik alkalommal vállal csoportvezetői szerepet Losonczi Áron feltaláló. Az ő nevéhez fűződik a világ első kereskedelmi forgalomban kapható transzparens betonjának, a Litracon-nak a kifejlesztése és szabadalmaztatása, amelyet a TIME magazin a 2004. év legfontosabb találmányai közé sorolt. Idén második alkalommal van a csoportvezetők között a magyar szobrászművészet rock sztárja, Szőke Gábor Miklós, akit falécekből kreált lényeiről ismert meg az ország.

A nemzetközi hírű résztvevők között kell megemlíteni a társszervező Krétakört is, amelyet a szakma díjak hosszú listájával honorált, többek között az Európai Bizottság vagy a Francia Állam díjával. A Krétakör felel a Hello Wood záróeseményének megrendezéséért, és a létrejövő alkotások fesztivál-szerű bemutatásáért. A tervek szerint a színház a DEMO gyerektábor és a Hello Wood alkotótábor alkotásainak felhasználásával, a demós és az alkotótábor környéki településeken lakó gyerekek közreműködésével rendez ünnepséget, melynek keretében a települések a számukra készült alkotásokat a gondozásukba vehetik.

A Jaf Holz Ungarn Kft., Magyarország legnagyobb fakereskedelmi vállalata, harmadik éve teszi lehetővé, hogy a Hello Wood alkotótábor és kísérő rendezvényei megvalósuljanak. Varsányi Tibor ügyvezető igazgató mint faipari szakember a legjelentősebbnek tartja ezt az együttműködést a faipar és az építészek között: "Az egyik legfontosabb célom, hogy a fiatal tervezők visszataláljanak a fához. Óriási öröm azt látni, hogy egyetemisták a szakma legjelesebb képviselőinek vezetésével, kreatív struktúrákat és faszerkezeti csodákat hoznak létre. A mérnöki, esztétikai érvek mellett azonban van egy további jelentős érv, ami a fa használata mellett szól. Növekvő fa felhasználással a faipar egyre fontosabb szerepet tud betölteni Magyarország gazdasági-társadalmi fejlődésében: a fa a legjobb ökologikus építőanyag, használata munkahelyeket teremt, fejlődik általa a vidék és a gazdaság. A napjainkban megvalósult tudatos erdőgazdálkodással a fakitermelés, a fafeldolgozás és a fa újrahasznosítás fenntartható, ökotudatos és környezetbarát modellt képez."

Az alkotások szállítását idén is a DHL biztosítja.

Az alkotótábort követően 2012. augusztusában a Hello Wood ismét jelen lesz a Szigeten. A Sziget Kultúrzónája három óriási, a Hello Wood szellemiségére reflektáló fa-installációt kap. Ősszel pedig az egész éves munkáról készül kiállítás a Design Hétre Budapest fesztiválra.

 

Sajtóiroda: Vásony Nóra, Zerocom nora@vasony.hu, 0630/5503192

 

A Hello Wood hivatalos honlapja, ahol regisztrálni lehet a pályázatra: : www.hellowood.eu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/HelloWood

 

Fotók:

http://www.flickr.com/photos/momeline/collections/72157629458025086/

 

Videók:

http://vimeo.com/album/1644728

http://vimeo.com/album/1452624

 

Fontosabb dátumok:

Sajtótájékoztató: 2012. április 26. 10.00 óra Design Terminál

Pályázatok leadási határideje: 2012. május 18.

Eredményhirdetés: 2012. május 25.

DEMO Wood gyerektábor: 2012. július 15– 21.

Hello Wood alkotótábor: 2012. július 21 – 29.

MOME EcoLab Bódvalenkén 2012. július 27. – augusztus 1.

Hello Wood Fesztivál a Krétakörrel Dédestapolcsányban 2012. július 29.

 

Interjúra elérhető:

Bakos Maxim, Hello Wood igazgató, a MOME line - design műhely ügyvezetője

Pozsár Péter, Hello Wood kurátor, a Reflekt Stúdió építésze, a MOME oktatója

Huszár András, építész, DEMO gyerektábor

Gulyás Márton, ügyvezető, Krétakör, Hello Wood záróesemény

Varsányi Tibor, ügyvezető igazgató, Jaf Holz Ungarn Kft.

 

Szervezők:

MOME line – design műhely: http://www.momeline.hu/ REFLEKT Stúdió: http://reflektstudio.blogspot.com/

Társszervezők:

DEMO: http://demotabor.com/, Krétakör: http://kretakor.eu/

Partnerek: Romaversitas, Berki Judit, MOME Ecolab, Medence Csoport, VJ Centrum

Tanácsadói testület:

Gerendai Károly, Halasi Rita Mária, Leena Pasanen, Árvai Kriszti, Martinkó József és Ráday Dávid

Hello Wood 2012 workshopok és vezetőik:

FA - Pozsár Péter és Huszár András

UPCYCLING - Terebiás Tóbiás, OCTOPOLY/Medence Csoport

FILM - Natasha Pavlovskaya és Nagy Dénes

TIPOGRÁFIA - Hangyás Gergely, Magda Péter és Katyi Ádám

FORMATERVEZÉS - Barcza Dániel és Fehér Bori, MOME EcoLab

TÁJÉPÍTÉSZET - Lenkai Anna Borbála

FOTÓ - Vargha Márk Péter

ANIMÁCIÓ - Szabó Zsuzsanna

ÚJ MÉDIA - Ertsey Donát Áron és Karcis Gábor

IRODALOM - Berszán István

ÜZLETI MODELLEZÉS - Bakos Maxim és Vásony Nóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjaival és a Budapesti Corvinus Egyetem EVK Szakkollégiumával

TÁRSADALOMTUDOMÁNY - Bazsaya Balázs, Hőrich Balázs, Patakfalvi Czirják Ágnes és Szász Anna

DEMO Tábor - Huszár András, Berta Barna és Turós Balázs

 

Kiemelt támogató: Jaf Holz Ungarn Kft. Támogatók: Sziget, DHL

Média partnerek: Index, Kultúrpart, Octogon, építészfórum, hg.hu, Trendguide, Magyar Asztalos

A bejegyzés trackback címe:

https://dpspecial.blog.hu/api/trackback/id/tr214485235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Címkék

ajánló (1) akció (1) arculat (2) art (3) bamutató (1) bemutató (7) beton (2) bkf (1) bringa (1) buli (1) bútor (2) cég (1) Címkék (3) csomagolás (4) design (34) design 7 (1) design hét (1) díj (4) divat (21) előadás (4) építészet (5) esemény (20) fesztivál (6) film (4) flatlab (1) fotó (5) gasztro (3) grafika (1) hadik (1) ikea (1) iskola (10) kampány (1) képzés (5) képzőművészet (6) kiállítás (25) konferencia (5) krea (3) kreatív (1) lakberendezés (1) LOFFICE (1) magazin (8) maiManó (1) megnyitó (5) mome (8) műhely (4) művészet (1) otthon (1) pályázat (33) Panyi Zsuzsi (1) printa (2) program (23) projekt (8) r műhely (1) szatyor (1) tábor (1) tanfolyam (2) tech (1) termék (1) urbanisztika (1) üzlet (10) vásár (16) wamp (9) web (3) werk (4) werk akadémia (1) workshop (3) worksop (1) zene (2) Címkefelhő