2012.05.17. | pumpa | 1 komment | esemény pályázat

Rubik Ernő adta át a MOME játéktervezési pályázatának fődíját

tactile.jpg

2012. május 10-én adták át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 1359 cm³ - Agyalj rajta! című, hiánypótló játéktervezési pályázatának 2.000.000 forintos fődíját, amelyet az erInnovations Kft. Build & Lead nevű közösségépítő játékszoftvere nyert el.  A pályázat kiíróinak elsődleges célja a magyar játéktervezési hagyomány felélesztése volt, hosszútávon pedig a kezdeményezés nemzetközi szintre emelése.

ERINNOV_kis.jpg

Közösségépítés – akár az életben

A pályázat fődíját a „Build & Lead” elnevezésű közösségépítő játék nyerte el, amely a zsűri véleménye szerint önmagában is imponáló, a beadott pályamunkák közül a legszebben megvalósított kész termék. A bírálók véleménye szerint az alapötlet, a játék működése eredeti és egyszerű, újszerű a játékélmény, a programban megjelenő voronoi sokszögek játékra alkalmazásának kivitele rendkívül igényes, emellett kiemelkedő a grafikai minőség, valamint a megbízható, jól működő szoftveres háttér is. A zsűri szerint a nemzetközi piacon is életképes játékban kis fejlesztéssel számos lehetőség rejlik.

A Build & Lead tableten

Rubik Ernő: „Az eredetiség a legfontosabb szempont”

A játéktervezési pályázat fődíját, a zsűri elnöke Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, a MOME címzetes egyetemi tanára adta át, aki az eredetiség szerepét hangsúlyozta. „Akárcsak a tervezésnél, a koncepciók értékelésénél is a miért és hogyan kérdésekre adott válaszok a legfontosabbak. Az Agyalj rajta! pályázat esetében a kiírás legfontosabb elvárása az eredetiség volt, azaz a zsűrinek azt kellett néznie: melyik munka más, mint a többi. Épp emiatt sok pályamű még nyitott, további gondolkodásra és munkára kínál lehetőséget. A cél az, hogy akárcsak a pályázat maga, az eredmény is inspiráló legyen, és fejlesztésre ösztönözze az alkotókat”- mondta el.

Virtuális játékok és valós tárgyak közti kapocs

A MOME különdíját a The Tactile Group „Tactile” nevű, apptivity típusú interaktív kockakészlete nyerte. A zsűri méltányolta a játék mögött rejlő elvet és elképzelést, amellyel az alkotók kísérletet tettek a virtuális játékok és a valós tárgyak közötti kapocs megteremtésére. A Tactile egyfajta platformként különösen alkalmas a további fejlesztésekre, és ezeknek csak egy lehetséges útja a játékfejlesztés.

Tactile - Kapocs a virtuális játékok és a valós tárgyak között

Minimalista kártyajáték

A HG.hu online design magazin különdíját a Madeworks csapat „AXYZ” elnevezésű kártyajátéka nyerte el, amely esetében a zsűri méltányolta az ötlet egyszerűségét és a kidolgozás minimalista esztétikáját, a megvalósítás igényességét. A szakemberek szerint a játék további fejlesztésre kínál lehetőséget valamint fejlesztheti a gyermekek térlátását és vizuális rendre szoktat..

Háttér:

Hiánypótló, inspiráló játéktervezési pályázat

A MOME az Országos Főépítészi Iroda támogatásával 2012 év elején indította útjára egyedülálló országos játéktervezési, játékfejlesztési pályázatát, melyen a legjobbnak ítélt pályamű 2.000.000 forintos díjazásban részesül. A hiánypótló tematikájú kiírás célja olyan új játékok tervezése/fejlesztése volt, amelyek kreatív kihívást jelentenek, ugyanakkor szórakoztatnak, jókedvre hangolnak és elgondolkodtatnak. A kiírók olyan még nem publikált, kreatív, logikai, készségfejlesztő játékokat vártak, amelyek méretei az emberi agy átlagos térfogatát- 1359 cm³ - nem haladják meg; emellett olyan számítógépes játék mobil alkalmazások is beküldhetőek voltak, melyeket okos telefonra vagy táblagépre fejlesztettek. A pályázatra első körben 368-an regisztráltak és 150 küldték be játéktervüket az első fordulóra, majd 8 versenyző mutathatta be pályaművét a díjátadóhoz kötődő speciális Design Meetup alkalmával.

A nyertes játékok

Build & Lead - közösségépítés

A Build & Lead alkalmazásban a játékosnak motiválnia kell a játéktér celláit, amelyek a közösségek atomi elemeit, a személyeket szimbolizálják. Az így inspirált cellák a közösség részévé válnak. Ha azonban a játékos nem foglalkozik ezekkel, akkor a cellák eltávolodnak a közösségtől és akár a konkurenciához csatlakozhatnak. Tehát a játékosnak egyszerre kell kifelé terjeszkednie és befelé építkeznie, ahogy a valódi, sikeres közösségek esetében is. A játék célja, adott idő alatt minél nagyobb és értékesebb közösség létrehozása

Tactile - Interaktív kockakészlet

A Tactile egy, a táblagépek kijelzője által felismerhető kockakészlet mely lehetőséget teremt, a kézzelfogható kockák és digitális alkalmazások közti interakcióra. A Tactile révén érdekes és újszerű játékmenetet folytathatunk, ahol a kockákkal megoldható feladatok audiovizuális és interaktív tartalmakkal egészíthetőek ki. A Tactile-t egyszerre többen is játszhatják, hálózatba kötve azonos időben, akár több 1000 kilóméteres távolságból. A táblagépekhez kötött kockák egyben a játék, vagyis a fizikai testek és a táblagép által elérhető inertet lehetőségeit is képesek kihasználni.

AXYZ - Kártyajáték térben

Az AXYZ kártyajáték újdonságereje abban áll, hogy kimozdítja a játékmenetet a klasszikus kártyajátékok esetében megszokott síkbeli gondolkodásmódból, és egy látszólagos, térbeli építkezési rendszerbe helyezi át. A térbeli építkezésnek köszönhetően a játék a megszokott kártyajátékok világába kíván valami újat behozni, a térlátást fejlesztő eszközzé válni. A játék erőssége – ahogy az francia, vagy a magyar kártya esetében is van – az újszerű alapelv, és a játék készlet, amellyel lehetőséget kínál a különféle játszmák lejátszására.

A bejegyzés trackback címe:

https://dpspecial.blog.hu/api/trackback/id/tr304522193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2012.05.25. 01:42:04

Wheh. Azzal hogy a PC-ket letiltották a résztvevő elektronikus berendezések közül, és tabletgépre meg más ilyen hasznavehetetlen vacakra szorítkoztak, elég komolyan tökön lőtték magukat. Már most megmondhatom hogy ez nem fog széles körben elterjedni...

Hirdetés

Címkék

ajánló (1) akció (1) arculat (2) art (3) bamutató (1) bemutató (7) beton (2) bkf (1) bringa (1) buli (1) bútor (2) cég (1) Címkék (3) csomagolás (4) design (34) design 7 (1) design hét (1) díj (4) divat (21) előadás (4) építészet (5) esemény (20) fesztivál (6) film (4) flatlab (1) fotó (5) gasztro (3) grafika (1) hadik (1) ikea (1) iskola (10) kampány (1) képzés (5) képzőművészet (6) kiállítás (25) konferencia (5) krea (3) kreatív (1) lakberendezés (1) LOFFICE (1) magazin (8) maiManó (1) megnyitó (5) mome (8) műhely (4) művészet (1) otthon (1) pályázat (33) Panyi Zsuzsi (1) printa (2) program (23) projekt (8) r műhely (1) szatyor (1) tábor (1) tanfolyam (2) tech (1) termék (1) urbanisztika (1) üzlet (10) vásár (16) wamp (9) web (3) werk (4) werk akadémia (1) workshop (3) worksop (1) zene (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása