2012.07.18. | pumpa | Szólj hozzá! | program kiállítás iskola képzés bkf

MŰVÉSZ DIPLOMÁK A BKF-EN 2012

Komjáti Beáta Zita_Ikonok02_Fotó_Huiber Anikó.jpg

Sikeresen zajlottak le a napokban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Alkalmazott Művészeti Intézetében a második végzős művészévfolyam diplomavédései. A három alapszak öt szakirányán összesen hatvannyolc hallgató munkáiból szemezget írásunk.

Az Elektronikus ábrázolás szak elektrográfia szakirányon Kiss Ildikó az informatikai tevékenységű GAUSS KFT. számára tervezett ARCULATot, Fodor Beatrix az egyik XXI. századi  társadalmi problémára, a gyermekkori elhízásra kívánta felhívni a figyelmet munkájában: kisiskolásoknak szóló SPORTRENDEZVÉNY ARCULATát dolgozta ki. Szakács Judit TEKERJ VELEM HOLLANDIÁBAN! című művészkönyvében az Erasmus ösztöndíja során tett utazásait egy elektronikus napló formájában dolgozta fel, ötvözve a kézi grafikát számítógépes megoldásokkal, ezzel egy digitális, animációs naplót létrehozva.

A Kézműves szak szövő-textilművesség szakirányon Valicsek Ildikó: STEP névre keresztelt, elemekből épülő MOBIL SZŐNYEGe szem előtt tartja az újrahasznosítást, az egységekből való építkezés a lakások funkcionális igényeire reagál, minimál szemlélete kihangsúlyozza mobilitását. A tervező színkódok ajánlásával tovább tágítja a vásárló igényeinek való megfeleltetést. Takács Gabriella KÉZZEL SZŐTT, RÉTEGELT KABÁTja a hagyományos kézműves szövésmódozatok és a hozzárendelt, nagymértékben újrahasznosított anyagok alkalmazásával többrétegű, az alkalomnak megfelelő, 10 féle variációban felvehető kabátot hozott létre. Majoros Rella SÍKBÓL A TÉRBE szövéskísérleteiben a rugalmas és rugalmatlan anyagok szerkezetbe emelésével nagyméretű textil objekteket mutatott be.

A festett-nyomott textilművesség szakirányon Kiss Orsolya FORMA- ÉS MINTAVARIÁCIÓKat készített TÁSKÁRA: alternatív anyagokat, elsősorban műanyag fóliákat használt alapanyagnak.  A csomagolófólia, szemeteszsák, selyem és poliészter összeolvasztásából létrejövő alapanyagot textilszerűen alakította, varrás nélkül, hőpréses eljárással, szitanyomással. Változatos formai megoldásokkal dolgozott, a kezdeti kisebb, laptáska formájú darabokat továbbfejlesztve kézitáska és hátitáskává alakítható válltáska született.

Az öltözék és kiegészítő szakirányon Gajdics Péter TESTOBJEKTEK című munkáját a szabad formaalakítás, újszerű anyag-, neoprene kísérletek jellemzik. A lendületes formák szép összhangját erősíti az anyaghasználat, mely teljes egészében manuálisan előállított háromrétegű kasírozott habszivacs. A formai megoldásokat a camouflage jegyében a ruhába integrálható táska hangsúlyozza ki. A minimal art jegyében hozta létre Komjáti Beáta Zita IKONOK nevet viselő kabátruháit, ahol a konstruktív vonalvezetés, a visszafogott színek engednek teret a formáknak. Az építészeti szerkezeti elemek finoman jelennek meg a ruhákon, hol grafikai, hol áttört szerkezet formájában. Az alapanyag különleges papírhatása még inkább visszahozza a  konstruktív építészet határozott vonalait. Játékos formák és vidám színek: Verner PANTON ihlette Betnáth Sonja Djiwati-t a SZÍNEK, FORMÁK, FÉNYEK az öltözködésben PROJEKTjében. A Panton székek sík lapokból való térformálása köszön vissza, az emberi test által a két dimenzióból a három dimenzióba emelés. Az elemek kontúr vonalai egy-egy Panton szék "alaprajzát" követik, figyelembe véve az emberi test ergonometriáját. Az élénk színek az egyes formák karakterét még inkább kihangsúlyozzák. 

A kerámia szakirányon Smid Dávid SM DRUM nevű kerámia ütőhangszerét saját zenei tapasztalataira is alapozva hozta létre. Kiindulása a többnyire szertartásokon, rituálékon használt afrikai eredetű „udu” edényhangszer. A következetesen felépített kutatás eredményeként gazdag zenei hangzást nyújtó, ölbe vehető hangszer sajátos ütős játékra, több hang megszólaltatására is képes.

Környezetkultúra szak környezetprezentáció szakirányon Tillinger Adrienn a FÜZÉRRADVÁNYi Károlyi-kastély parkjának kilenc pavilonját választotta diplomájának témául, ahová egy vidéki MŰVÉSZTELEP koncepcióját dolgozta ki és helyezte el a fő funkciókat. Munkájára a frissesség, a lényegre, a letisztultságra való törekvés jellemző.
Kovács Brigitta diploma helyszíne a Révész utcában található Riverloft irodaház volt. Az 1914-ben épült műszaki telepet az ipari működést követően katonai kórházzá, majd 2007-es teljes felújítás során irodaházzá alakították. Az építmény ipari jellegének és nyitott karakterének megőrzése volt a cél, amikor az irodaépületnek az egyik földszinti részébe LOFT GALÉRIÁt, a fölötte lévő szintre pedig BELSŐÉPÍTÉSZ STÚDIÓt tervezett. Hermann Adél: DIVATTERVEZŐ STÚDIÓ KILALAKÍTÁSA A DUNAKANYARBAN egy Maróti Géza által tervezett, ’20-as évek elején épült villába, és a mellette lévő telken képzelt el egy olyan épületegyüttest, mely amellett, hogy egy iparművész otthona, egyedi megrendelésre és eladásra kiskollekciós iparművészeti ruhatervezés és gyártás helyszíne. Adél gyakorlati munkáiból kialakított szakmaszeretet kisugárzik terveiből, megfelelően használva a stílus-, anyag- és szerkezetismeretet.

A diplomamunkákból válogatott tárlat tekinthető meg a művészeti képzések pótfelvételi nyílt napján a Galéria 009-ben, a BKF a Rózsa utcai campusán, augusztus 1-jén 17 órától.

Elektronikus ábrázolás szakos végzőseink válogatott diploma kiállítása szeptemberben a Ráday utcai Art9 Galériában lesz látható.

Hallgatóink további munkáival a Design Hét Budapest fesztivál programjai keretében lehet majd találkozni.

Bővebb információk, hírek a www.muveszet.bkf.hu oldalon találhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://dpspecial.blog.hu/api/trackback/id/tr444664051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Címkék

ajánló (1) akció (1) arculat (2) art (3) bamutató (1) bemutató (7) beton (2) bkf (1) bringa (1) buli (1) bútor (2) cég (1) Címkék (3) csomagolás (4) design (34) design 7 (1) design hét (1) díj (4) divat (21) előadás (4) építészet (5) esemény (20) fesztivál (6) film (4) flatlab (1) fotó (5) gasztro (3) grafika (1) hadik (1) ikea (1) iskola (10) kampány (1) képzés (5) képzőművészet (6) kiállítás (25) konferencia (5) krea (3) kreatív (1) lakberendezés (1) LOFFICE (1) magazin (8) maiManó (1) megnyitó (5) mome (8) műhely (4) művészet (1) otthon (1) pályázat (33) Panyi Zsuzsi (1) printa (2) program (23) projekt (8) r műhely (1) szatyor (1) tábor (1) tanfolyam (2) tech (1) termék (1) urbanisztika (1) üzlet (10) vásár (16) wamp (9) web (3) werk (4) werk akadémia (1) workshop (3) worksop (1) zene (2) Címkefelhő