2012.05.23. | pumpa | Szólj hozzá! | art kiállítás képzőművészet

Világrekord: Szőke Gábor Miklós és Huszár András HINTALOVA

hintalo_rockinghorseprojekt_foto_domolky_daniel_WEB_070.jpg

A fából készült lényeiről híressé vált Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a Hintayo kitalálójaként ismert Huszár András építész HINTALOVÁT május 18-án pénteken indították első útjára Dunaharasztiban, a mű létrejöttét támogató Jaf Holz Ungarn Kft. központjában. A fa paripa alighogy életre kelt, meg sem áll a Budai Várig, ahol május 25-én pénteken a Világharmónia Futás rendezvényen egy világrekord kísérletet készül felállítani. A cél, hogy minél több gyerek hintázzon rajta a nap folyamán.

hintalo_rockinghorseprojekt_foto_domolky_daniel_WEB_041.jpg

Az építész-szobrászművész alkotópáros, akik 2 éve tervezik az együttműködést, hetek óta építették a HINTALOVAT, amely mindenki legnagyobb csodálatára pénteken táltos paripaként repítette magasba a jelenlévőket. A szobor befejeztével Huszár és Szőke a HINTALÓ hátára ülve vezették helyére, majd törték be azt több tucat látogatóval együtt az első hintázás alkalmával. Megfigyelhető volt, hogy a színes falécekből készült óriáson a Jaf Holz szakmai programjára meghívott faipari szakemberek gyermeki mosollyal a szájukon hintáztak, amely olykor vidámparkot idéző sikongatással is párosult.

“Úgy gondoltuk, hogy az általunk képviselt két különböző területről, a szobrászatból és építészetből, hozott tapasztalatokkal létrehozunk egy közös projektet. András a projekt építészeti részét viszi, a hintát, mint működő építészeti szerkezetet, a statikát, a szerkezeti megoldásokat, amit én saját stílusommal, az általam képviselt szobrászati értékekkel átváltoztatok, kihangsúlyozok, a hinta szerkezetével formai és szellemi egységet képezve. A ló mint motívum egyértelmű volt az interaktív szobor tervezésénél. Azonkívül, hogy egyik kedvenc állatom, hazai szimbólumállat és természetesen a hintaló alanya, a testében és szellemében rejlő dinamizmus miatt esett rá a választás. A cmyk színekre festett lécek dinamikusan száguldanak a hajó oldalán, a fedélzet fölött egy hatalmas ló formájára sűrűsödnek össze a színes részecskék. A futurista dinamizmus, a száguldás vizualitása és ennek átélése a hintaló mozgásba hozása közben teljesedik ki. A gigantikus interaktív szobrot, 2-70 ember tudja közös együttműködésben mozgásba hozni korosztálytól függetlenül 1-90 éves korig. Az eddigi tapasztalat az, hogy egy nap alatt akár 3-4000 embert is meg tud hintáztatni.” - magyarázza Szőke Gábor Miklós.

Alighogy megszületett, egy héttel később már a Szent György térre tart a csikó, hogy a 140 országban megrendezett, az emberek közti összetartozást hirdető Világharmónia Futás részeként egy gyerekek által felállított rekord-kísérletnek legyen részese. A gyerekek 1.5km-es futáson vesznek részt a Várban, kiraknak egy 10m x 10m-es óriás mandala-virágot, a megyaszói templom festett mennyezetének nyomán, majd mozgásba hozzák a HINTALOVAT. A HINTALÓ rekord felállításához közel 5000 gyerekre számítanak a szervezők.

Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn ügyvezető igazgatója, aki a két alkotóhoz csatlakozva  pezsgővel keresztelte meg a HINTALOVAT így nyilatkozott:„Újabb csodálatos példát láthattunk arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek a fa anyagban kreatív tervezők kezében. A HINTALÓ mintapéldája annak, hogy építészek és szobrászok hogyan találnak közös alkotói felületet a fa anyag tulajdonságait kihasználva. Amellett, hogy a faanyag szabad teret ad az alkotásnak, újrafelhasználható, környezetbarát alapanyag, hasznosítása gazdasági, társadalmi szempontból fenntartható modellt képez.”

A két alkotó barátsága 2010-ben a Hello Wood alkotótáborban kezdődött. Idén ismét találkozhatunk mindkettőjükkel a Hello Woodon, ahol a fa workshop csoportvezetőiként  engedik további utakra határtalan fantáziájukat.

A Jaf Holz Ungarn Kft. május 18-i Szakmai Piknik és Koktél Parti rendezvényének további részleteiről információ itt: www.ilovewood.hu

A HINTALÓ további állomásai:

2012. május 25. péntek 8-16 óráig Szent György tér, Budai Vár

2012. május 27. vasárnap Városi Gyereknap, Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya

2012. június Futball EB, Millenáris, Budapest

 

A HINTALÓ megszületéséről szóló videó itt (készítette: Dömölky Dániel): https://www.youtube.com/rockinghorseproject

Fotók (készítette: Dömölky Dániel): https://picasaweb.google.com/113429208650202507115/HINTALO

https://www.facebook.com/HungarianRockingHorse

További információ: Vásony Nóra, Zerocom, nora@vasony.hu +36 30 550 3192

A HINTALÓ támogatói: JAF HOLZ Ungarn Kft., AVASALAT

A bejegyzés trackback címe:

https://dpspecial.blog.hu/api/trackback/id/tr94533237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Címkék

ajánló (1) akció (1) arculat (2) art (3) bamutató (1) bemutató (7) beton (2) bkf (1) bringa (1) buli (1) bútor (2) cég (1) Címkék (3) csomagolás (4) design (34) design 7 (1) design hét (1) díj (4) divat (21) előadás (4) építészet (5) esemény (20) fesztivál (6) film (4) flatlab (1) fotó (5) gasztro (3) grafika (1) hadik (1) ikea (1) iskola (10) kampány (1) képzés (5) képzőművészet (6) kiállítás (25) konferencia (5) krea (3) kreatív (1) lakberendezés (1) LOFFICE (1) magazin (8) maiManó (1) megnyitó (5) mome (8) műhely (4) művészet (1) otthon (1) pályázat (33) Panyi Zsuzsi (1) printa (2) program (23) projekt (8) r műhely (1) szatyor (1) tábor (1) tanfolyam (2) tech (1) termék (1) urbanisztika (1) üzlet (10) vásár (16) wamp (9) web (3) werk (4) werk akadémia (1) workshop (3) worksop (1) zene (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása